Sivut

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Raha-angsti, paha angsti

Erehdyin pari viikkoa sitten laskemaan kotimme lämmityskuluja. Polttoöljyn hinnan ollessa tällä hetkellä vaatimaton 1,148 euroa litralta, tämän torpan lämmitykseen on palanut kuluneena vuotena (leuto talvi!!) 210,46e/kk! Ja tämä siis ilman laskutuslisiä ja toimistuskuluja ja muuta humppaa. Jumaliste! Kunnon pakkastalvena ei mahda 280e piisata mihinkään...

Talossa itsessään ei ole tulisijaa ollenkaan, koska joku on sen suuressa viisaudessaan purkanut pois. B-rakennuksen takka on viime syksynä "avattu", eli törky hormista on poistettu. Ilmanvaihto saatiin pelaamaan ja takka lämmittää takkahuoneen saunailtoina mukavaksi, mutta 70-luvulle ominaisesti, ei varaa ollenkaan. Muutoin koko rakennuksessa lämpö on suht' pienellä säästösyistä.

Taloon olisi tulollaan puuhella, mutta eka pitäis taikoa jostain rahaa, että raaskisi asennuttaa rosterihormin vanhan piipun sisään... turvallisuussyistä.

Öljykattila lähtee maata kiertävälle, heti kun lompakko sen sallii. Tilalle maalämpö&poistoilmalämpöpumppu hoitamaan lämmityksen, lämpimän veden ja siinä samalla B-rakennuksen ilmanvaihdon koneellisesti.

Mutta se raha.

No. Jätekuluista ei voi pihistää oikeastaan enempää. PikkuSulo tyhjenee joka 8. viikko, kiitos kierrätyksen ja tehokkaan kompostoinnin.

Vesi ei maksa käytännössä mitään, koska me emme ole kunnallisessa viemäröinnissä.

Siispä... kajoan tässä kohtaa kaikkein pyhimpään. Ruokaan! Tarkoituksena on alkaa oikeasti pihistämään ruokakuluissa ilman, että laatu, maku tai monipuolisuus kärsii. Esimerkiksi ketsupissa ainoa vaihtoehto on Heinz ja sinapissa Aura. Maksoi mitä maksoi!

Tämä ajatus kävi mielessäni jo jokin aika sitten, kun Hellapoliisi mainitsi haasteen ottamisesta omalla FB-sivullaan.

Mun on itse asiassa aika helppo lähteä toteuttamaan tätä, koska viihdyn keittiössä aivan loistavasti ja pystyn käyttämään päivittäin aikaa kokkaamisen. Pahoittelen siis, paljon ruokablogauksia, reseptejä ja sen sellaista tulossa.
Kaappien tilanne tällä hetkellä:

 • Mausteet, ten points. liemikuutiot ainoastaan loppu...
 • Kuivamuonat... ehh... ei kehumista. Tosin sama käytellä tällä pihikuurilla kaikki jauhot, leseet, ym pois, ettei päiväykset pauku.
 • Säilykkeet... ei kehumista sielläkään :D Ananasta ja tomaattipyrettä.
 • Jääkaapissa valot... ja koskenlaskijaa, juustoraastetta, jugurtteja jne.
 • Pakastin on vuodenajasta johtuen suhteellisen tyhjä.
Iltapalaksi on parhaillaan paistumassa Auralla ryyditettyä teeleipää. Melkein Kotikokista löytyneellä ohjeella
 • 4dl vehnäjauhoja
 • 2tl leivinjauhetta
 • 2tl sokeria
 • 1dl vettä
 • 1dl maitoa
 • 0,5dl juoksevaa margariinia
 • Kokkare Auraa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon sinihomejuusto murusteltuna. Sekoita joukkoon mait, vesi sekä rasva. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa.

Läpyttele taikina pellilliseksi leipää. Leipien pinnalle voi painella haarukalla reikiä.

Leipiä paistetaan 225 asteessa noin 15 min.

Leivät tyrkkään tietty tarjolle teen (Pirkkaa sen olla pittää), margariinin (Pirkka 60%) ja Juuston (Pirkka Edamia, joka on kuin kumia) kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti