Sivut

maanantai 7. syyskuuta 2015

Maasta sinä olet tullut

Eli loppulausuma ryytimaan kasvukaudesta 2015.

Paras sato tuli kaurasta. Jep. Ei edes kylvetty, mutta olkikatteesta sai nyös kivaa koristetta niin terassin maitopääläriin kuin kasvimaallekin. Muutoin sato oli suorastaan surkea! 

Olkikate on <3 Kasvimaa on siis perustettu vanhaan peltoon nykyisessä mittakaavassaan 2014 keväällä. Osin palamatonta hevonps*skaa laitettiin silloin reilu pläjäys. Kesä 2014 taisteltiin huonon maan ja juolan kanssa. Nyt tänä keväänä ryytimaa sai peitokseen PAKSUN patjan olkea sekä kymmeniä kiloja kalkkia. Kaikki kasvit kasvoivat siis omilla plänteillään oljen keskellä. Olki on kadonnut matosten massuihin todella hyvin kesän aikana ja sen huoma mullastakin! Pölisevä harmaa höttö on nyt mustaa ja kuohkeaa. Juolan juuretkin saa pois vetämällä... jos juolastakin positiivisia puolia hakee. Ja peltominttu... tuoksuu hyvälle ja ihan kaunis kukkiessaan, mutta sille pitää keksiä joku keino millä hillitä.

Jos ja kun maasta ottaa, niin sille pitää myös antaa. Nyt syystöissä käytännössä kitkin vain huonosti kasvaneet salaatit ja porkkanat ja jätin ne niille sijoilleen. Haravoinnin tuottama lehtiroska päätyy myös kasvimaalle ja keväällä lisää olkea. Juola ei nouse oljen läpi. Leinikkien koko perhe ja suku puolestaan ei lannistu helpolla... rönsyleinikkikin lähtee nätisti loikkimaan katteessa. Kauheen nätit valkoiset ja mullasta puhtaat juuret on heillä! Kuvassa porkkana. Lehti on juola. Siis heinä. Ei esim keltakurjenmiekka...


Perunaa (Nicola ja Velox) tuli noin kymmeneltä penkkimetriltä reilu puoli ämpärillistä. Varsi jäi molemmissa mittaan  30cm ja kumpikaan ei kukkinut! Samaa on ollut liikkeellä Oulun seudulla useissa pihoissa. Meillä ei sentään ollut ruttoa, mitä kuuluu olleen paljon tänä kesänä!

Valakolöökiä eli siis valkosipulia kasvateltiin kanssa ekaa kertaa tällä pihalla ja muutoinkin olen todella noviisi ko kasvin kanssa. No on siellä pingispallon kokoiset sipulit joka varressa! Jos söis osan pois ja tökkis osan takaisin maahan ennen lumia? Ensi kesänähän ne sitten jakaantuu vai? Nämä on kasvatettu ihan siis kaupan sipulista jonka "kylmäkäsittelin" ihan kokonaisena sipulina jääkaapissa.  Nostamatta ovat siis vielä, kun varretkin on ihan kopillaan vielä.

Talvehtimaan tuonne jäävät maa-artisokat, venäläinen rakuuna, kangas-ajuruoho, viinisuolaheinä, mäkimeirami, ruohosipuli... ja toivottavasti saan haalittua vielä ilmasipulin jostain (Äidiltä !) viime talvena kuolleen tilalle. Köynnöspinaatti ei elä meillä. Ei kesällä eikä talvella :D

Uusia hyötykasveja pihassa ovat karviainen 'Lepaan punainen' ja Vuoristokarviainen 'Houghton'. Pistokkaita pistin tänään 'Vertti' ja 'Venny' viherherukoista sekä 'Hinnonmäen keltainen', 'Pellervo' karviaisista.

Sain pistokkaat ja karviaispensaat yhdeltä vanhalta "kukkatutulta". Ne on vaarallisia reissuja... tarttu matkaan pari muutakin muuttujaa...


Nii joo ja keväällä kotiutetut ISOT marja-aroniat ovat myös kotiutuneet todella hienosti. Muka marjoja tekevät vaikka luulisi juuriston elvyttämisessä olleen täys työ. Jouduin nimittäin murjomaan juuria poikki paljon ja lisäksi leikkaamaan näitä todella reilulla kädellä (siis sahalla!)

Päätän raporttini tältä erää tähän :)

3 kommenttia:

  1. Aikamoinen satoraportti :)
    Mukavaa syksyn alkua!

    VastaaPoista
  2. Tuo olki on kyllä ihan outo juttu minulle, mutta näköjään toimii. Monenlaista herkkua siellä on kasvanutkin. Minä en sitten saanut valkosipuleitani kasvamaan. Puuttuikohan minulta se kylmäkäsittely. Mukavaa alkavaa viikkoa tv Liisa

    VastaaPoista